2013. augusztus 6., kedd

Professzionális/Kizárólagos ügynökségek

A professzionális ügynökség fogalma nem azt takarja, hogy csak azok profik, a többi pedig nem, hanem a kevés modellel dolgozó ügynökségeket nevezik így a szakmában. A professzionális ügynökség és a kizárólagos ügynökség ugyanaz a fogalom.

Magyarországon nagyon kevés professzionális ügynökség létezik, ezek kivétel nélkül mind modellügynökségek, akik színészekkel, táncosokkal, egyéb művészekkel nem foglalkoznak. Ők a jövő nagy szupermodelljeit keresik. A közös bennük, nagyon kevés modellel dolgoznak, csak azokkal, akikben igazán hisznek, hogy nemzetközi karriert tudnak csinálni. Belföldi munkákat nagyon ritkán csinálnak, inkább a lányok és fiúk külföldre való kiközvetítésével, kapcsolattartásával, kényelmük meglétével, új külföldi partnerek és új modellek felkutatásával foglalkoznak. 
A nagy kizárólagos ügynökségek soha nem kérnek semmiért pénzt előre, ingyen csináltatnak teszt fotókat a modellekről, a külföldi utazás költségeit is megelőlegezik, mert hisznek modelljük sikerében. (Aki bármilyen módon pénzt kér, az nem professzionális ügynökség, ne felejtsd el!)

A kizárólagos ügynökségek két módon keresik a modelleket: az egyik az, hogy weboldalukon keresztül jelentkeznek a fiúk-lányok, és válogatnak közülük, az alkalmasakat pedig behívják egy találkozóra, mely során eldől, hogy lesz-e közös megállapodás. A másik módszer a személyes megkeresés.

Biztos hallottál már olyanról, hogy XY modellt az utcán, áruházban, aluljáróban, akárhol fedeztek fel. Ez nem csak álom, a modellügynökségek scoutjai (felfedezői) gyakran leszólítják az alkalmas modell-jelöltet. Sajnos manapság már annyira bizalmatlanok az emberek, hogy nem tudják elhinni, hogy egy szupermodellekkel foglalkozó ügynökség felfedezője megtalálta, pedig ez egy valós dolog.
Sajnos sok, lenyúlással foglalkozó cég kihasználta ezt a lehetőséget, és sok embert, gyermeket próbáltak bepalizni, több százezer forintos fotózásokra rábeszélni, így az emberek bizalma odaveszett. Ha leszólít egy scout az utcán, minden esetben kérj tőle elérhetőséget, webcímet, és alaposan nézz utána, hogy valódi-e, vagy le akarnak nyúlni!

A kizárólagos ügynökség mindent ingyen ad, cserébe annyit kér, hogy más ügynökséggel ne dolgozz egy bizonyos ideig, ez a szerződésbe is bekerül. Az ügynökség kizárólag a munkáért járó jutalékból részesül, a modellt sosem húzza le, az az érdeke, hogy a modelljének minél jobban menjen a szekere. Ha valaki megszegi a szerződést, pénzbírságot kell fizetnie. (Mint bármelyik másik szerződés megszegéséért) Ezt nem szokták megszegni, és nem is érdemes, hiszen ha jó vagy, az anyaügynökség tálcán kínálhatja neked a világot!

Kiket foglalkoztatnak a professzionális ügynökségek?


Olyan modelleket, akik megfelelnek a szupermodellekkel támasztott követelményeknek. Ilyen a megfelelő magasság: lányoknál minimum 173-174 cm, fiúknál 183-184 cm. Lányoknál fontos a méret (a súly nem olyan fontos!), maximum 92-62-92 cm-es méretekkel lehet valakiből modell, de jobb, ha 90-60-90 alatt (!) van valamennyivel. Fiúknál 48-as vagy 50-es konfekcióméret. A méretek azért fontosak, mert a ruhák ezekben a méretekben készülnek, így a modell nem lehet se túl vastag, se túl vékony, hiszen a ruhának pontosan passzolnia kell rá. (itt most természetesen a divatbemutatókról van szó)

A kizárólagos ügynökségek nem foglalkoztatnak színészeket, énekeseket, táncosokat, zenészeket, de csak fotómodelleket, kézmodelleket, arcmodelleket sem. Ők olyan embereket keresnek, akik megfelelnek a divatbemutatók, fotózások, kampányok, reklámok elvárásainak egy az egyben.

A kor is nagyon fontos, a kizárólagos ügynökségek nagyon fiatal tehetségeket keresnek. A modellkedés csak egy ideiglenes életforma, örökké nem lehet azonos színvonalon űzni, érdemes minél fiatalabbakat felkutatni, hogy hosszú karrierje legyen. Lányokat általában 13 éves kortól 21 éves korig keresnek, fiúkat 14-25-ig.

Nagyon fontos a természetesség. Az ügynökségek nem foglalkoztatnak szilikonos, tetovált, piercinges (utóbbin természetesen lehet változtatni) fiatalokat. A festett haj, tépett szemöldök, műköröm sem nyerő.

További fontos tulajdonságok: kitartás, találékonyság (gondolj bele, kiküldenek egy teljesen idegen országba…), sporttudatos életmód, sokarcúság, csapatjátékos, komolyság, felelősségtudatosság, megbízhatóság.

Hazánk legismertebb kizárólagos/professzionális ügynökségei:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése